středa 18. listopadu 2015

Mínění || 13. listopadu 2015 | Paříž, #PrayForParis

Na začátku jsem se holedbala, že se nebudu rozčilovat nad něčím, co se týká politiky a podobných věcí... Dneska (doufám, že výjimečně) jsem se svůj slib rozhodla porušit (i když se na mě Pan Nilson zlobí). Chci ti říct můj názor na pátek 13. listopadu 2015, tedy spíš o tom, co děje kolem mě... Pokud ti aspoň trochu nejsou lhostejné události kolem tebe (nebo máš Facebook), tak víš, že budu mluvit o situaci v krásném městě s úžasnou Petřínskou věží (pro méně chápavé Eiffelovkou), do kterého se s Panem Nilsonem někdy chystám, Paříži.




Od soboty poklepávám nohou, hýbu palcem u nohy a nechápavě kroutím hlavou, když vidím masu lidí, která si mění svůj profilový obrázek... Kolem mě samá modrá, bílá a červená... Pan Nilson mi říkal, že je to francouzská vlajka. Co to má za význam? Myslíš si, že tím někomu či něčemu pomůžeš? Ještě přidej (hashtag) #PrayForParis. Víš vůbec, co slovo pray znamená? Modlit se! Tvrdíš mi, že tolik Čechů se rychlostí blesku odateistili a jsou najednou věřící?! Nebo proč používáš ten hashtag?


Nemusíš být ovce a dávat si na profilovou fotku nejdřív duhy (souhlasíš s homosexualitou) a poté francouzskou vlajku... To, že s Francií soucítíš, můžeš dokázat úplně jinak...


Proč jsi ovce?! Nemusíš dělat vše jako ostatní. Bylo tolik katastrof, ale ty jsi si toho ani nevšiml a najednou se stal masakr v Paříži a všichni si mění profilovky, tak taky „soucítíš“?!



Je mi z toho opravdu smutno... Raději pro dnešek odcházím, jde mi z toho hlava kolem.

14 komentářů:

  1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  2. Milá Aničko,
    představuji Ti mé známé a kamarády, které jsi s neuvěřitelnou arogancí nazvala "OVCEMI" :

    Monika Řezáčová, učitelka v Londýně
    Zuzana Vranovska, výtvarnice, byla přítelkyně Pavla Juráčka (vůdčí osobnost Nové vlny v 60. létech), nyní žije ve Francii
    Dagmar Simandlova, 15 let žila v cizině (Londýn, New York a Miami), "dotáhla" to na vysokou manažerku u společnosti Carnival Cruise line
    Barbora Castello, v Praze vystudovala Filosofickou fakultu, nyní novinářka žijící v Barceloně
    Lenka Krobotová, herečka, členka souboru Dejvického divadla
    Stanislav Frank, právník zastupující Plzeňský prazdroj. a.s.
    Ivana Shepherd, češka žijící v Londýně, kde studovala hotelnictví, nyní manažerka hotelu

    Přeji Tobě a Tvým známým, kterým se tvůj článek líbil, abyste v životě dokázali alespoň zlomek toho co tyto "OVCE", které jsem Ti představila.

    Je smutné, že studentce a možná budoucí filmařce je úplně "fuk" co se dělo v úterý na Albertově (protože,jak říká, politika nuda), a raději uráží slušné lidi z celého světa, kteří jen chtěli vyjádřit sounáležitost s obyvateli Francie.


    Iva Šimandlová, módní návrhářka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Prijde mi, že tady je problém rozdílné generace (omlouvám se, že takhle odhaduji, ale soudím právě podle zde vypsaných přátel) u kterých rozhodně věřím, že nejsou žádné ovce a vlaječku na profilový obrázek si dali, protože chtěli vyjádřit upřímnou soustrast a lítost. Já jsem v maturitním ročníku gymnázia a když jsme se o tématu vlaječek ve třídě bavili, tak i moji spolužáci si změnili obrázek s trikolorou, protože chtěli vyjádřit lítost, ale mám na fb i mladší lidi třeba okolo 15 let i méně a u těch mi přišlo, že si to mění, protože si to mění každý a ani pořádně nevědí proč až mě ty všudypřítomné změny pp začali iritovat a "prayforparis "? Zajímaloby mě kolik ateistickych puberťáků, kteří si tento status napsali se skutečně za oběti pomodlili, ale třeba bych byla mile překvapena. ☺

      Vymazat
    2. Ivo, píšeš nějaké Aničce, ale ta na můj blog nic nepíše (možná sem nějaká občas zavítá, ale nemám přehled o svých čtenářích), takže se asi budeš muset spokojit s mojí odpovědí!

      Děkuji za oba názory. Musím souhlasit s Lenkou, máme naprosto stejný názor. (Konečně tu je někdo, kdo mi rozumí). #PrayForParis mluví za vše - většinou si to napsali ateisty, kteří ani neví, co je modlit se! S Panem Nilsonem nám moc mrzí, co se v poslední době děje, ale svůj smutek vyjadřujeme trošku jinak. (Každý člověk má rozdílný způsoby!)

      I uklízečka může dokázat někdy daleko víc než vysoce postavená manažerka v nějaké prestižní firmě. Dokázat něco v životě není o titulu, o pracovním postu, ani o tom, zda jsi byla v cizině či nebyla... Doufám, že jsi to všem tvým známým a kamarádů poslala, aby si taky přečetli, jak moc arogantně o nich mluvím. Určitě se moc rádi podívají, jak jsi je tu vypsala. Domnívám se, že budou skákat metr vysoko a možná udělají nějaký ten přemet.

      S Panem Nilsonem nám moc mrzí, že jsi nepochopila smysl článku, možná bude lepší, když blog nebudeš navštěvovat... Bude to tvému zdraví prospěšnější.

      Lenko, tobě moc děkuji za vyjádření tvého názoru. Jak už jsem psala výše, souhlasím s tebou. Doufám, že občas vyjádříš svůj názor, i když se mnou třeba nebudeš souhlasit. (Důležitá je diskuse.)

      S pozdravem, PIPILOTA!

      Vymazat
    3. To: Iva Šimandlová, módní návrhářka...

      Mohu mít, prosím, (v tuto chvíli možná trochu nemístný - ale i tak) dotaz?
      Ten Váš ´dodatek´ "modní návrhářka" za jménem, je nějaká choroba, vada, titul, průjem nadřazenosti a nebo jen náznak zamrzlého EGOismu? Nevšiml jsem si ani u vážených profesí, natož u té Vaší, že by si někdo psal podobné texty za jméno, nejste-li právnická osoba...
      Díky za Vaši odpověď - těším se.

      Zdraví a kroutí hlavou,
      Stanley, kameraman, fir. bubeník a modní návrhář.

      PS:

      Slečně Pipině jsem sem již chtěl napsat jeden stručnější komentář, týkající se výše zmiňovaného tématu.
      Chtěl bych Ti jen říci jednu věc... Vážím si toho, že si konečně napsala tento článek, neboť patří mezi tvé nejlepší, už jen z toho důvodu, že je aktuální, k tématu a zkrátka to není jen článek se kterým bys jen tak "zabila čas"... Je to ´bezedné´ téma, o kterém se dá psát hodiny, ale ty sis zvolila skvělou formu a já sdílím stejný názor jako ty a to z následujícího důvodu. Jako (částečný) novinář musím podotknout, že to, co se teď děje na sociálních sítích je zkrátka a pouze MEDIÁLNÍ bomba. Nebo spíše její následek. Za to, že se teď rozšířila "Vlajková nemoc" však nemůžou ani tak diváci a čtenáři, ale manipulující média, především státní televize. Kdybych jen uvedl příklad - kdyby se tak stejně intezivně, jako se teď píše a točí o ´Francii´, psalo a točilo například o Ruském letadle, už dávno by byl Facebook a ostatní soc.sítě plné i Ruské vlajky, stejně tak jako vlajek ostatních států, kde se podobné trágedie dějí skoro týdně... Vzhledem k tomu počtu mrtvým to zní blbě, dokonce nám ani nepřísluší porovnávat národy kde jich zemřelo více akde méně (jako, že ve FRA jich bylo mrtvých méně než v RUS a podobně, jako jsem se již dočetl v nějakých anketách na FB), ale je nutno dodat, že je to zkrátka současná obrovská mediální bublina, neboť tyto případy se dějí už několik měsíců, možná let... nikoliv poslední týden, tak jako některé televize a tisky píší... Závěrem ještě jednou zmiňuji, že mám naprosto totožný názor. Sorry, že jsem se lehce odklonil od tématu a přeji Ti ať můžeš psát o něčem pozitivnějším :)))

      Stanley, nevkusný módní návrhář.

      Vymazat
    4. Stanley, koukám s otevřenou pusou a vážně nevím, co ti na tenhle bravurní komentář mám říct! Doslova mi spadla brada a to vážně nekecám! Musím se přiznat, málem jsem Panu Nilsonovi musela volat záchranku, protože skoro umřel na záchvat smíchu (také jsem k tomu neměla daleko), ale nakonec jsem ho zvládla vzkřísit bez odborné pomoci. Za své jméno bys sis měl přidat další „titul“ (či jak se to odporně nazývá) – žurnalista, spisovatel (nebo jak si chceš říkat). Člověče, ty opravdu umíš psát! Tralalá, chtěla bych víc takových čtenářů a komentátorů! Nechápavě kroutím hlavou, že člověk jako ty se také nevěnuje blogování (po pídění je to jedna z nejlepších činností, určitě se neboj a vyzkoušej jí).

      Naprosto s tebou souhlasím (i Pan Nilson přikyvuje). Je mi to moc líto, ale spousta lidí si neuvědomuje, jak moc jsou ovlivněný médii, která jsou všude kolem! To, co vidíš na internetu či v televizi vždycky není pravda... Bohužel, je to tak! Pokud jsem na daném místě v danou dobu nebyla, nemůžu na to mít zcela objektivní názor. Nebudu to tady znovu rozebírat, řekl jsi vše, co mám namysli já. Za to ti musím poděkovat! Mám upřímnou radost, že jsi pochopil a přesně vystihl ideu mého článku!

      Doufám, že mi sem i příště něco „pěkného” (myslím tak dlouhého, vtipného a originálního) napíšeš!

      Děkuji ti za zpříjemnění večera (a dalších budoucích dnů, kdy si to přečtu), opravdu jsem se pobavila a byla jsem mile potěšena. Těším se na tvojí příští návštěvu a nějaký zajímavý legrační komentář!

      S pozdravem, Pipilota.

      Vymazat
  3. Fajn článek. Sice možná až moc upřímně napsaný (ty ovce), ale to asi patří k tomu drzýmu stylu tohohle blogu (soudě podle ostatních článků). Chápu dobrý úmysl toho že si lidi mění profilovku aby vyjádřili solidaritu, jenže pak je otázka proč fb nenabídl podobnou možnost když teroristé třeba sestřelili ruský letadlo? Sice máme s rusákama spoustu rozporů, konfilktů a negativních historických zkušeností, ale to nic nemění na tom, že umřelo 2x tolik nevinných lidí co ve Francii - jenže jasný, kdyby taková funkce byla i v případě Ruska, tak by to asi v marketingovym oddělení fb někdo pěkně schytal...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jane, moc děkuji za tvůj názor a hlavně komentář. Mám z tebe radost, tralalá. Budu ráda, když sem takové dlouhé komentáře budeš psát častěji!

      S Ruskem naprosto souhlasím. Docela mi mrzí a současně zaráží, proč lidi nevyjádřili žádnou solidaritu k Rusku (bylo daleko víc obětí) a reagovali jen na Paříž, jelikož to bylo virální. Jasně, s Ruskem nemáme úplně ideální vztahy (a když se koukneme zpátky do historie...)

      Plno lidí, kteří si dali vlaječku, ani pořádně neví, co se jednalo, ale dělal to každý... (tak taky musím). Další kupa lidí neví, co je to modlit se, ale užívá #PrayForParis, z čehož nám je s Panem Nilsonem smutno. Oba nás rmoutí, co se děje, ale přijde nám hloupé truchlit vlaječkou (stejně Francouzi neprojíždí facebookové profily a nekontrolují, kdo k nim vyjádřil solidaritu. Věř mi, určitě se nenudí, mají totiž úplně jiné věci na práci...)

      Vymazat
  4. Udělám ti radost a oslovím tě PIPI, když na tom tak lpíš.
    Takže milá Pipi,
    neboj, už od čtrtka, kdy jsem si článek přečetla, vím, že Tvůj blog číst nebudu. Podobně negativními příspěvky, jako byl tvůj poslední, je v internet v diskusích zaplaven. Já je ze zásady nečtu.
    Psala jsi mi na FB, že je to styl Pipi, a že jsem jej nepochopila. Neboj pochopila! Tam jsi se ale rozepsala o svých názorech víc a mě je z toho smutno.
    Trošku svoji důležitost přeceňuješ, když si myslíš, že jsem tvůj článek poslala všem jmenovaným. Neposlala jsem ho nikomu. Oni totiž mají totiž důležitější věci na práci, než číst tvůj blog.

    Tak Ti milá Pipi přeju hodně vděčných čtenářů, kteří tě budou jen chválit.


    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivo, každý má svůj názor a jiný pohled na svět. Nemusíme se tu kvůli tomu hašteřit (jako já s Panem Nilsonem, když mu šlápnu na ocásek). Přeji ti, abys brzy otevřela oči. Přečti si Stanleyho komentář. Možná porozumíš mojí myšlence, pokud ne, nedá se nic dělat!

      Vím, že výše zmiňovaní mají důležitější věci na práci. Jen jsem chtěla, aby viděli, jak jsi se jich tu zastala...

      Pipilota

      Vymazat
    2. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

      Vymazat
    3. Ani mi nenapadlo zavádět nějaká pravidla, ale koukám, že asi budu muset... Pojd' se společně se mnou na jedno podívat: Buď slušný a nikoho neurážej. Bude to tu o dost veselejší. Děkuji za pochopení!

      Pipilota

      Vymazat
  5. Dlouho jsem přemýšlela, jestli se do diskuze zapojit, ale nakonec mi to nedá...

    Vážená paní Šimandlová,
    projevit svojí profilovkou určitou podporu a sounáležitost je samozřejmě naprosto v pořádku, ale troufám si říct, že je velká spousta lidí, pro něž to vyvěšením francouzské vlajky na fb bohužel končí (tím samozřejmě nemyslím Vaše přátele, které jste jmenovala, jen konstatuji, že u některých lidí to takhle funguje). Občas mám pocit, že tyhle internetové diskuze na téma "vyvěsit či nevyvěsit francouzskou vlajku" pouze odvádějí pozornost od skutečného problému. Kolik lidí z těch, kteří mají na profilu trikoloru, se o věc nějak dále zajímá? Změnit si fotku je nejjednodušší způsob reakce. A troufám si říct, že právě těmhle lidem chtěla Pipi trochu otevřít oči a přimět je nad věcí přemýšlet trochu jinak. A že to napsala trochu drze a troufale? Vždyť to je Pipi, je to její styl, který dělá tenhle blog tím, čím je... A pokud někdo tuhle nadsázku nepochopí, tak si myslím, že to není tolik problém jeho autorky... Ta totiž o té situaci přemýšlela (i z té druhé strany) a řekla nahlas svůj názor ( není to to, co se od mladé generace očekává?). Navíc, nezlobte se na mě, nechci se Vás nijak dotknout, ale použít jména svých úspěšných přátel jako argument (proti mladé holce, která vzhledem ke svému věku logicky ještě nemůže být úspěšnou manažerkou, popřípadě někým, kdo žije několik desítek let v zahraničí) mi připadá trochu úsměvné.

    Mějte se moc hezky a přeji dobrou noc,
    Katka Benešová, doufající, že jednoho dne bude scenáristkou s dobrým módním vkusem :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Káťo, ty tedy umíš psát! Koukám doslova s otevřenou pusou. Nevím, co říct, nějak mi došla slova. (Nejraději bych řekla, že to se u mě jen tak nevidí, ale musím přiznat, že poslední dobou je to spíš naopak). Jsem moc ráda, že do budoucna přemýšlíš o kariéře scénáristky (už teď se těším na filmy, pod kterými budeš podepsaná), ale určitě nyní popřemýšlej o kariéře bloggerky. Byla bych tvojí velkou fanynkou.

      Nejde s tebou nesouhlasit, s Panem Nilsonem zastáváme úplně stejný názor. Děkuji ti, že jsi mě pochopila a objasnila situaci lidem, kteří můj článek bohužel nepochopili. Myslím, že nemá cenu dál někomu něco vysvětlovat, protože líp než ty bych to neřekla. Ještě jednou děkuji. Pan Nilson ti na poděkování smeká klobouk.

      Skáču metr vysoko z radosti, že můj blog navštěvují tak zdatní komentátoři! Doufám, že i příště mi sem něco tak pěkného (myslím tím tak dlouhého, kdyby to někdo nepochopil) zase napíšeš. Moc ráda si od tebe zase něco přečtu. A nejen komentář!

      Zdraví, Pipilota.

      Vymazat