středa 5. srpna 2015

Tvoření: Meloun čtyřikrát jinak

V (parném) letním dni na mém jídelníčku nesmí chybět vodní meloun. Určitě ti napadá mainstreamová otázka: „Ovoce nebo zelenina?!“ Na internetu je spousta článků na toto téma, proto se k tomu ani vyjadřovat nebudu. (Samozřejmě je to zelenina, která se ale tváří jako ovoce). Skvěle tě osvěží, je chutný, zdravý,... (ale o tomhle jsem tě nepřišla poučovat). Neznám nikoho, kdo by neměl tuhle pochoutku rád. Počkej, něco mi v hlavě říká: „Pipi, ty se pleteš! Tak to není!“ A jo, já zapomněla! Znám jednoho (ale opravdu jen jednoho) člověka, který této dobrotě ale vůbec nefandí.  Pídím se po problému a neustále pokládám otázky: „Proč, jak... proč ho nejíš?!“ Bohužel mi tahle otázka nikdy není zodpovězena. (Neboj, já to přeci jenom jednou vypídím). Určitě si říkáš, kdo to je?! Je to můj taťka. Neříkám, že ho nesní, ale pokud nemusí, vyhýbá se mu na kilometr daleko. (Aspoň, že ho jí mamka, jinak bychom si doma ani nenacpali čumáčky snad nejlepší věcí, která zaručeně patří k létu.) A sakra, asi jsem se spletla. Vzpomínám si na dalšího člověka – to mi říká, meloun asi nebude tak oblíbený, jak jsem si prvně myslela...


Doufám, že i ty si na vodním melounu pochutnáváš stejně jako já. Pokud ho nemáš rád, vezmi do zaječích, protože tímto článkem zbytečně ztratíš čas. (Nebo tu zůstaň, třeba mu přijdeš na chuť.) Pokud ano, mrkni se společně se mnou (na věci, které už zajisté znáš) 
na čtyři způsoby, jak si pošmáknout na vodním melounu.  

1. Jen tak
Nejrychlejší a nejsnadnější – jen ukrojíš a zvesela ukusuješ.


Půlměsíc nemám moc v oblibě (nemusím ti vyprávět, jak se ti lepí na tváře, teče po bradě, nakonec ho máš i na tričku, pokud jsi stejný čuně jako já. A o vosách ani nemluvím, ty tě berou útokem.). Za mě je nejlepší meloun nakrájet na kostičky do mističky, pak už jen vezmeš vidličku a radostně si pochutnáváš. Jednoduché, rychlé, ale hlavně výborné. Tralalá, co víc si přát?!


2. Meloun jako led
Meloun nakrájíš nebo použiješ vykrajovátka jednoduchých tvarů na cukroví (je to tak daleko hezčí, ale doma jsem bohužel žádná vyhovující nenašla). Na pár hodin dáš do mrazáku. Naleješ si sklenici ledové vody (nejlepší je ještě na pár minut strčit do ledničky pro studenější efekt), naházíš do ní zmrzlý meloun (můžeš přidat i mátu, citrón, prostě podle chuti) a už si jenom pochutnáváš. Není to jednoduché?!


3. Melounové smoothie
Pokud chceš tuhle mňamku, připrav si tyhle nezbytnosti:
  • (vychlazený) meloun 
  • citrón (lis na citrón)
  • mátu
  • chia semínka
  • led
  • mixér

Dále postupuj jako já:
Ukroj si vychlazený meloun (v mém případě 4 plátky). Pokud nemáš rád pecky, odstraň je, ale já pecky ráda, takže je tam nechávám (haha, to si ušetřím práci, být tebou je taky začnu jíst, jsou zdravé a navíc ušetříš čas). Dužinu naházej do mixéru (pokud nemáš pomocníka jako já, myslím tím Optimum 9400, tak si budeš muset nějak poradit s ručním mixérem, ale řeknu ti, do toho bych se já tedy nepouštěla, je to pěkná otrava všechno mixovat růčo). Vezmi citrón a pomocí lisu (nebo ručně) vymačkej šťávu z poloviny citrónu. Nalej do mixéru a vypláchni lis vodou a opět šup do stroje. Podle chuti přidej mátu (naházela jsem tam 6 větších listů, jelikož máta skvěle dodá chuť). Málem bych zapomněla na led. Podle tvého uvážení přidej pár (nemyslím 2, ale pokud chceš, můžeš tam hodit dvě kostky, jak říkám, je to na tobě) kostek ledu (dala jsem tam tři). Mixér zavři a hurá, mixování začíná, tralalá! (Oči mi opět svítí nadšením, ale jen na krátko, jelikož za třicet sekund mám hotovo.)

Přidej polévkovou lžíci chia semínek. A opět zapni mixér, který semínka promíchá. To koukáš, už je hotovo! Můžeš podávat. Na závěr dozdob melounem (můžeš si pomoc vykrajovátky na cukroví), mátou...

Pojď si to společně se mnou shrnout. Na čtyři porce jsem použila:
  • 4 plátky melounu
  • šťávu z půlky citrónu
  • 6 větších listů máty
  • polévkovou lžíci chia semínek
  • 3 kostky ledu

4. Zmrzka
Postupuješ podle toho, jak si pořídit melounové smoothie (ano, o bod výš). Jen si výsledek nenaleješ do skleničky, ale do tvořítek na zmrzlinu.



7 komentářů:

  1. No teda Pipi paráda! Kdy by řekl, že se toho dá napsat tolik o melounu :-) Mám ho taky ráda, ale melounový nanuk jsem nikdy neměla :-) Já nejraději hezky nakrájet do misky a rychle zblajznout :-P

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Niko, tak tomu se říká věrný fanoušek! Zveřejním článek a ty ho hned čteš. To mám z tebe radost, tralalá! To bys ses divila, z melounu toho jde daleko víc, ale o tom jsem nepsala, jelikož doma děláme jen tyhle čtyři způsoby. Poslední dobou vede smoothie, protože máta a meloun... Ty dva by se měli prostě vzít, jelikož jsou spolu dokonalý! Snad mě pak pozvou na svatbu...

      Vymazat
  2. Zase jsem v tvém článku něco přehlédl. V jaké fázi se do koktailu přidává tequilla nebo vodka? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zklamu tě, v žádné! To koukáš, co?! Do smoothie se alkohol nepřidává :) Pokud vydržíš a budeš pravidelnej čtenář, možná se nějakého koktejlu dočkáš (samozřejmě s lihovinou)… Jestli to nevydržíš (jsi netpělivý nebo alkoholik nebo kdo ví, co ještě...), klidně si do tohoto smoothie panáka přidej (či víc - meze se v tomhle nekladou).
      Ani nevíš, jakou jsi mi udělal radost, že jsi se připojil do diskuse! Jen tak dál!

      Zdraví Pipilota

      Vymazat
  3. Prosím, snaž se tolik neškrtat. Vzhledově to moc hezky nevypadá :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Škrtám nedůležité informace, tj. ty, které se nemusí číst. Uznávám, že v tomhle článku je "nedůležitých" informací trošku víc... Sice nevím, kdo jsi, ale děkuji, že jsi se připojil do diskuse. Mám radost, tralalá!

      Pipilota

      Vymazat
  4. 1XBet
    Betting gri-go.com in India. It goyangfc can be great to find the most popular brands, especially ones that offer betting on sports such as football, tennis,  Rating: 1/10 · ‎Review 1xbet korean by Riku VihreasaariWhere can I find 1xbet?Where can I find 1xbet casino-roll.com betting?

    OdpovědětVymazat